Proiectul ISPA in Teleorman > Colectarea Deseurilor >>

 

 

Colectarea deseurilor

Obiectivul acestui proiect este de a oferi judetului Teleorman un sistem eficient si modern de colectare si transport al deseurilor la standardele Uniunii Europene.

Colectarea si transportul deseurilor trebuie sa fie flexibile si capabile sa se extinda si sa se imbunatateasca pentru a include optiuni pentru reciclare aditionala in anii urmatori. Colectarea eficienta este parte esentiala a unui process si este important de inteles geografia fizica si rutele de acces prin tara.

 

Colectarea deseurilor menajere

Colectarea deseurilor menajere in zonele urbane

  Prezentul  sistem de colectare a deseurilor, ce foloseste containere de 4 mc, transportate de  vehicule depasite, va  fi inlocuit de un sistem la standarde europene, cu masini ermetice de colectare a deseurilor, respectiv camioane pentru compactarea gunoaielor echipate corespunzator pentru a descarca containere de gunoi EURO de 240l sau containere inchise de 1.1mc.

 

Studiul de fezabilitate precizeaza ca reteaua punctelor de precolectare ar trebuie imbunatatita si modernizata (camere sau platforme externe) si numarul lor ar trebui sa creasca.

Un sistem de colectare semi-modern pentru zonele urbane constand in puncte de colectare suficiente in diferite locatii in fiecare municipalitate in oras unde sunt asezate containere de 1.100 l, in principal in vecinatatea blocurilor.

La aceste puncte de colectare a deseurilor se vor stoca si colecta 1.1 mc de gunoi.

Fiecare casa in parte (nu in blocuri) in fiecare din cele 5 orase si municipalitati vor fi furnizate pubele de 240 l pentru colectarea deseurilor.

Contractorul va colecta deseurile din punctele de colectare ce deservesc blocurile si de la fiecare casa in parte in fiecare zi si le va transporta la depozitul de la Mavrodin.

Cantitatea de deseuri de la punctele de precolectare deseurile din punctele de precolectare este estimata la containere de 3 x 1,100 l pentru deseuri nereciclabile. Nr. total de puncte de precolectare, numarul de case, numarul de containere de 1,100 l si numarul de pubele de 240 l este prezentat in Tabelul 1.

Proiectul contine obtinerea de 23,200 Euro-lazi de gunoi de 240 l si 3,500 de Euro-containere de 1,100 l. Acestea se vor adresa intregii populatii din judet.

 

Tabel 1: numarul de pubele cerut pentru colectarea deseurilor nereciclabile in zonele urbane

 

localitate in zona urbana

Nr. de puncte de pre-colectare planificate

Nr. Case individuale

Nr. Cerut de puble de 1,100 l

Nr. Cerut de pubele de 240 l

1

Alexandria

99

4,150

297

4,150

2

Rosiorii de Vede

109

6,200

327

6,200

3

Turnu Magurele

118

4,800

354

4,800

4

Zimnicea

65

3,565

195

3,565

5

Videle

73

3,565

219

3,200

 

Total

464

 

1,392

21,915

Punctele de precolectare a deseurilor sunt constituite dintr-o platforma din plasa, groasa de 0.22m.

Imbunatatirile planificate pentru punctele de precolectare cuprind:

     Modernizarea spatiilor existente in scopul sistemului de colectare selective a deseurilor;

     Instalatii de furnizare de apa si canalizare vor fi montate in scopuri igienice;

Puncte noi de precolectare a deseurilor vor fi organizate pentru a reduce distantele pana la locuinte.

 

Colectarea deseurilor menajere in zonele rurale

In prezent nu exista puncte de precolectare in zonele rurale (in jur de 92 comune). Prin acest proiect s-au furnizat  containere de 1,100 l .

 

Tabel 2: Puncte de colectare si nr. pubelelor pentru colectarea deseurilor nereciclabile in zonele rurale

 

Communes belong to Locality

No. of Communes

No. of planned collection points

No. of required 1,100 liter bins

1

Alexandria

21

48

306

2

Resiori de Vede

24

65

399

3

Turnu Magurele

17

37

228

4

Zimnicea

17

61

372

5

Videle

13

17

99

 

Total

92

228

1,404

Colectarea deseurilor voluminoase

 

Deseurile voluminoase (lemn, paturi, saltele, frigidere, televizoare, etc) care nu pot fi ridicate de catre sistemul de colectare obisnuit, vor fi colectate separat. Contractorul va colecta deseurile voluminoase de la punctele de colectare care deservesc blocurile si de la fiecare casa in parte si vor fi transportate catre companii specializate in reciclarea lor in zona Mavrodin.

Depinzand de cantitatea de deseuri voluminoase care este estimata sa creasca in timp, Consiliul Judetean sau municipalitatile/orasele trebuie sa contracteze companii specializate in reciclarea deseurilor menajere. Pana la stabilirea acestor companii, deseurile voluminoase trebuie colectate si transportate in depozitul de la Mavrodin pentru dezafectare.. 

 

 

Colectarea deseurilor generate din comert si industriale nepericuloase

 

Deseurile generate de comercianti, institutii, industrii, etc. care sunt similare cu deseurile menajere vor fi colectate prin contract.judetul Teleorman va semna un contract individual cu producatorii de deseuri comerciale, deseuri institutionale, deseuri nepericuloase industriale, etc si va stabili un sistem de tarifare pentru colectarea deseurilor, transportarea, reciclarea si dezafectarea. Contractorul va colecta deseurile de la producatorul acestora in baza cererilor producatorului (prin telefon) sau in baza unui program fix care va transporta deseurile in zona Mavrodin pentru reciclare sau dezafectare.

Colectarea deseurilor din parcuri si gradini

 

Contractorul va colecta deseurile din parcuri si gradini produse de municipalitatea orasului Alexandria si le va transporta la statia de compostare din zona Mavrodin.

Deseurile din parc (in principal deseuri vegetale) produse de fiecare din cele patru municipalitati vor fi colectate si reciclate ca ingrasamant cu fermentare naturala pe platforme organizate pe marginea parcurilor, in viitor, la statia de compostare care vor fi construite pentru alte tipuri de deseuri organice. In cazul in care

   Constructia acestor facilitati nu va fi posibila si

Statia de compostare de la Mavrodin are capacitate nelimitata

Acest tip de deseuri va fi transportat direct catre statia de compostare  din Mavrodin .